Tips voor de zomer

De zomer komt er weer aan! Naast alle leuke activiteiten die u buiten kunt ondernemen, kan de hitte ook gevaarlijk zijn. U kunt verbranden als u onvoldoende of geen zonbescherming gebruikt. Ook een zonnesteek kan erg vervelend zijn, u kunt hier ziek van worden. Uitdroging komt tijdens de zomer ook vaker voor. Dit kan een domper zijn voor uw zomerse activiteiten, en dit kan ook soms ook erg gevaarlijk zijn. Zeker voor kwestbare doelgroepen (kinderen, ouderen of mensen met chronische ziektes) is het belangrijk om preventiemaatregelen te treffen, maar ook als u kerngezond bent, kan de hitte zorgen voor ongemakken.

Gelukkig kunnen deze ongemakken vermeden worden met een paar simpele voorzorgsmaatregelen. Houd uzelf en uw gezin ook tijdens hitte gezond, zie onderstaande tips om warme zomerdagen veilig door te komen. Let hierbij ook op ouderen of kinderen in uw omgeving.

 Zorg voor anderen

Ga langs bij iemand die uw hulp kan gebruiken. Kunt u zelf niet? Zorg dan dat iemand anders kan langsgaan. Sommige medicijnen hebben invloed op lichaamstemperatuur of vochtafvoer. Maak een overzicht van alle medicijnen die de persoon neemt en de mensen met wie je contact op kunt nemen bij problemen. Let op elkaar, gedraagt iemand zich anders dan gebruikelijk? Maakt u zich zorgen? Zoek dan contact met de zorgverlener.

Wees voorbereid

Zorg dat u ten alle tijden voldoende water bij u heeft. Volg de weersvoorspellingen, en smeer uzelf op tijd en vaak in met zonnebrand, ook als u in de schaduw zit. Denk ook aan het dragen van een pet of hoed.

Drink voldoende

Drink ongeveer een glas water per uur. Probeer vooral water te drinken en minder andere dranken. Als uw urine donker is van kleur, drink dan MEER. Vergeet uw (huis)dieren niet, ook zij kunnen last krijgen van de hitte.

Houd uzelf koel

Draag een zonnebril (UV400) en een hoed of pet. Leg een vochtige doek in uw nek of neem een koele douche of (voet)bad. Kies voor lichte, luchtige kleding. Probeer zware inspanningen pas te doen op koelere momenten, vroeg in de ochtend of laat in de avond. Vermijd de zon en zoek de schaduw wanneer mogelijk op. Laat huisdieren en kinderen niet wachten in een warme auto, zelfs niet met de ramen open. De temperatuur in de auto kan alarmerend snel toenemen en ernstige problemen veroorzaken.

Houd uw woning koel

Gebruik zo min mogelijk apparaten die warmte afgeven. Benut uw zonwering maximaal, houd de gordijnen gesloten zolang de zon schijnt. Zet uw ramen en deuren pas open op het moment dat het buiten koeler is. Overweeg eventuele maatregelen om uw woning beter te isoleren.

Wanneer belt u de dokter?

  • Bel direct de huisarts bij deze klachten: suf zijn, u verward voelen of het gevoel hebben flauw te vallen.
  • Klik hier om te lezen hoe u een zonnesteek herkent, wat u zelf kunt doen bij een zonnesteek en wanneer u de huisarts of 112 inschakelt.
  • Als uw huid verbrandt door de zon, vermijd dan minimaal 3 dagen de zon, binnen 5 dagen zou u verbetering moeten zien. Het innemen van paracetamol kan helpen met klachten. Lees hier meer over wat u kunt doen bij verbranding. U kunt ook last krijgen van koorts, misselijkheid, een snellere hartslag of hoofdpijn. Bel bij dit soort klachten de huisarts.
  • Bij uitdroging is er te weinig vocht in uw lichaam. U kunt dit herkennen aan bijvoorbeeld een donkere kleur urine. Probeer meer water te drinken, meestal helpt dit vrij snel. Bel direct de huisarts bij deze klachten: erg suf zijn, in de war zijn of het gevoel hebben flauw te vallen. Lees hier meer over uitdroging. Hier kunt ook teruglezen in welke gevallen het belangrijk is om extra alert te zijn op uitdroging, bijvoorbeeld door een ziekte of bepaalde medicatie die u slikt.
Naar archief

Actueel

04/10

Griepvaccinaties 2024

Griepvaccinaties 2024 Let op: wegens een administratieve fout hebben sommi...

Lees meer
23/09

Nieuwe co-assistent

Alain, Co-assistent Alain komt het team versterken van september tot...

Lees meer
Archief